Az alábbiakban a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszainkat olvashatja. Amennyiben az Önt illető kérdésre nem talál a felsoroltak között megoldást, kérjük keressen meg bennünket kérdésével a Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeink bármelyikén!

1.

Miben más a hajszövet elemzés, mint egy vérvétel vagy vizeletvizsgálat?


A vérvétel eredményéből csupán a pillanatnyi állapot mutatható ki. Ez alapvető fontosságú lehet pl. akut vészhelyzet esetén, amikor minden apró változást meg kell figyelni. A negatívuma az, hogy a vérvizsgálat eredménye a napszaktól, az elfogyasztott ételektől, az aktivitási szinttől, sőt a vizsgált személy hangulatától vagy érzelmeitől függően változhat. Ha az ásványianyag-szinteket vérvizsgálattal állapítjuk meg, akkor a szervezet tápanyagraktárai felé illetve a raktározórészek felől szállított ásványi anyagokról (tehát az ásványi anyagok sejteken kívüli szintjéről) kapunk információt. A vizeletvizsgálat eredménye pedig azt mutatja meg, hogy mennyi ásványi anyagot választott ki a szervezete, amelyből nem feltétlenül derül ki, hogy tápanyagként mennyi szívódott fel a testében. Az  ásványi anyagok hajszövetből történő vizsgálatával a sejteken belül végbemenő anyagcsere folyamatokról kapunk adatokat és pontos képet.


A hajszövet analízis a szervezetének állapotát kb. 2-3 hónapra visszamenőleg térképezi fel. A vizsgálatot nem befolyásolják lényegesen napi vagy akár heti változások. Ez azt jelenti, hogy a hajteszt kevésbé hasznos pillanatnyi ellenőrzés esetén. Azonban rendkívül hasznos a szervezet hosszú távú működésének vizsgálatánál. És miután csak egy pár tincs hajat kell levágni, teljesen fájdalommentes a mintavétel és kényelmesen, otthonában kivitelezhető.


A hajszövet elemzéssel egy különleges metabolikus világ tárul elénk: a sejteken belüli anyagcsere folyamatok, amelyek más tesztekkel nem láthatóak. A hajszövet analízissel a haj növekedési szakaszában létrejövő biokémiai lenyomatra derül fény.


Más szavakkal a vér- és vizelet vizsgálat egyfajta pillanatfotó, míg a hajszövet analízis egy videófelvétel az ásványi anyagok visszatartásáról.

2.

Mennyi haj kell egy sikeres analízishez?

A haj sűrűségétől függően kb. 3-4 tincs (0,125 gramm, azaz kb. 1 púpozott teáskanálnyi) hajra van szükség, közvetlenül a fejbőrtől számított 2,5-3,5 cm hosszúságban. A mintavételhez biztosítjuk a pontos leírást és egy mini mérleget, mellyel a szükséges mennyiséget le tudja mérni.
Az alábbi videón segítségképp bemutatjuk a szakszerű mintavételt:

3.

Festett vagy más egyéb módon kezelt haj esetében mit tegyek?

A begyűjtött hajmintának kezeletlen állapotúnak kell lennie, tehát kizárólag festetlen, dauerolatlan, és hidrogénezetlen mintát lehet elemezni. Amennyiben haja bármilyen kemikáliával kezelt, várni kell addig, amíg a mintavételhez elegendő mennyiségű új haj nő le. A hajmintának a begyűjtéskor teljesen tisztának kell lennie, sem zselét, hajlakkot, hajolajat vagy egyéb hajápoló szert nem tartalmazhat.

4.

Mi történik, ha nincs elég hajam a mintavételhez?

Ha nincs elegendő mennyiségű haja, vagy épp frissen festette a haját, és túl hosszú ideig tartana azt lenöveszteni, akkor 0.125 g intim szőrzetet vagy körmöt (a laboratórium előnyben részesíti a kézkörmöket a lábkörmökkel szemben), illetve végső esetben 0.125 g hónaljszőrzetet is beküldhet a hajminta helyett.
De felhívjuk arra a figyelmet, hogy ez esetben a vizsgálati eredmények nem a legutóbbi 2-3 hónapos időszak ásványi mintáit tükrözik, hanem jóval hosszabb időintervallumot fednek le, mert ezek a szövetek lassabban és szórványosabban növekednek, mint a haj.

5.

Mi történik, ha nem analizálható az általam küldött minta?

Amennyiben nem megfelelő mennyiségű, vagy kemikáliával kezelt hajmintát kapunk, akkor azt a laboratórium jelzi felénk. Ekkor mi Önt felkeressük, és térítésmentesen újabb hajmintát kérünk be.

6.

Mit tegyek, ha az eredményemben eltérés van az elfogadható határértékekhez képest?

 

A Hajlabor közvetítő szerepet tölt be a Megrendelő (Páciens), az amerikai laboratórium és a szakorvos illetve dietetikus között. A lelet átadásakor javaslatot teszünk Megrendelőinknek arról, hogy kihez fordulhatnak problémáik megoldása érdekében attól függően, hogy a laboratórium orvosai milyen egészségügyi problémák meglétére hívják fel a figyelmet, illetve milyen betegségre/tünetegyüttesekre való hajlamot prognosztizálnak.

Amennyiben a laboratórium kutatóorvosai az elvégzett analízis eredményei alapján szükségesnek látják, javaslatot tesznek különböző táplálékkiegészítők (vitaminok, ásványi anyagok, méregtelenítő készítmények) szedésére is. Ezeket a táplálékkiegészítőket Ön személyesen megrendelheti cégünktől független online üzletekből, illetve a kezelő- vagy háziorvosával, gyógyszerészével történt konzultáció után beszerezheti az Önnek leginkább megfelelő készítményt patikából vagy drogériából. Hajanalízis specialistánk külön díjazás ellenében segítséget nyújt a lelet részletes értelmezésében, illetve a Magyarországon beszerezhető termékekből történő táplálékkiegészítő program összeállításában.

7.

A vitamin-szükséglet megállapítható a hajanalízis segítségével?

Az ásványi anyagok nemcsak egymással vannak kölcsönhatásban, hanem a vitaminokkal, fehérjékkel, szénhidrátokkal és zsírokkal is. Az ásványok befolyásolják e tényezők mindegyikét, és azok viszont befolyásolják az ásványi állapotot. Az ásványok enzimaktivátorként működnek, a vitaminok pedig koenzim formájában működnek együtt az ásványokkal. Rendkívül ritka, hogy egy ásványi szint zavar az azzal szinergikus vitaminok zavara nélkül alakuljon ki. Szintén nagyon ritka az is, hogy egy vitamin hasznosulásának vagy aktivitásának zavara a szinergikus ásvány zavara nélkül alakuljon ki.

Például a C vitamin befolyásolja a vas felszívódását és csökkenti a réz visszatartását. A bór és a vas befolyásolja a B2 vitamin állapotát. A B2 vitamin befolyásolja a kálcium és a magnézium kapcsolatát. A B1 vitamin fokozza a nátrium visszatartását, a B12 fokozza a vas és a kobalt felszívódását, és az A vitamin fokozza a cink felhasználását, míg antagonizáló hatással van a D és E vitaminra. A fehérje bevitel befolyásolja a cink állapotát stb. Ezért a szervezet ásványi anyag szintjének feltérképezésével pontos képet kaphatunk a vitamin szükségletről is.

8.

Miért teszteljük az ásványi anyag szintet?

A nyomelemek nélkülözhetetlenek a számtalan anyagcsere funkcióban, az életfolyamat minden fázisában. Például:
• A cink részt vesz az inzulin termelésében, tárolásában és kiválasztásában, valamint nélkülözhetetlen a növekedés hormonok előállításában.
• A magnézium szükséges a normál izomműködéshez, különösen a szívizom működéséhez. A hiányosságot összefüggésbe hozták a kóros szívelváltozások, szorongás és idegesség egyre gyakoribb előfordulásával.
• A kálium jelenléte a sejtbe történő normális tápanyagszállításban elengedhetetlen. A hiány okozhat izomgyengeséget, enyhe depressziót és letargiát.
• A túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást okozhat, de a megfelelő mennyiség szükséges az egészség megőrzéséhez.

A néhai szerző és kutató, Dr. Henry Schroeder szavaival élve a nyomelemek (ásványi anyagok) "... az emberi táplálkozás sokkal fontosabb tényezői, mint a vitaminok. A szervezet előállíthat sok vitamint, de nem állíthatja elő a szükséges nyomelemeket, vagy nem tud megszabadulni az esetleges feleslegtől".

9.

Mi okozhat ásványi anyag egyensúlyhiányt?

Sok tényezőt kell figyelembe venni, mint például:

Táplálkozás – A helytelen táplálkozás, mint például a nagy mennyiségben fogyasztott finomított és feldolgozott élelmiszer, az alkoholfogyasztás, és a nem megfelelő diéta mind kémiai egyensúlyvesztéshez vezethet. Még egy "egészséges" étrend tápanyagtartalma sem feltétlenül megfelelő, attól függően, hogy  az élelmiszer alapanyagát milyen talajban termesztették, vagy milyen módszerrel állították elő.

Stressz – A fizikai vagy érzelmi stressz kimeríti a szervezet tápanyag tartalmát, ugyanakkor csökkenti a tápanyag felvevő- és hasznosító képességet.

Gyógyszerek - A vényköteles gyógyszerek és a recept nélkül kapható gyógykészítmények szintén kimerítik a test tápláló ásványi anyag készleteit és/vagy növelik a toxikus fémek szintjét. Ezen gyógyszerek közé tartoznak a vízhajtók, a savlekötők, az aszpirin és az orális fogamzásgátlók.

Szennyezés - A gyermekkortól kezdődően a felnőttkoron át egy átlagos személy folyamatosan ki van téve különféle toxikus fém forrásoknak, mint például cigarettafüst (kadmium, arzén), hajfestékek (ólom), hidrogénezett olajok (nikkel), izzadásgátlók (alumínium), fogászati amalgám (higany és kadmium), réz- és alumínium edények és ólom alapú kozmetikumok. Ez csak néhány a több száz forrásból, amely hozzájárulhat a tápanyag egyensúlytalanságokhoz és a káros anyagcsere folyamatokhoz.

Étrendkiegészítők – Nem megfelelő étrendkiegészítő vagy helytelen mennyiségű étrendkiegészítő bevitele vitamin- és ásványianyag felesleget és/vagy -hiányt okozhat, mely hozzájárul az átfogó biokémiai egyensúlyhiányhoz.

Örökölt hajlam - Bizonyos ásványi anyag egyensúlyhiányra, vagy -többletre való hajlam a szülőktől is örökölhető.

10.

Mennyire megbízható a hajszövet elemzés eredménye?

Egy körültekintően levett hajminta elemzése rendkívüli módon pontos. A kifinomult laboratóriumi eszközök és szoftverek lehetővé teszik a széles körű minőség-ellenőrzést. A hajszövet analízis induktív csatolású plazma-tömegspektrometria (ICP-MS) módszerrel történik. A texasi Trace Elements, Inc. laboratóriuma kifejezetten a hajminták analizálására szakosodott, évente több, mint 50 ezer hajmintát elemeznek. A legtöbb laboratórium, amely hajszövet elemzést kínál szolgáltatásként, más egyéb laborvizsgálatokat is végrehajt. De a Trace Elements, Inc. orvosainak figyelme teljes mértékben az Ön eredménye pontosságának biztosítására irányul.

1984 óta a Trace Elements független hajszövet analízis szolgáltatóként és anyagcsere-segítő táplálékkiegészítő termék előállítóként a világ egyik vezető, orvosok és egészségügyi szakemberek által nemzetközileg elismert kutatólaboratóriuma. A Trace Elements több, mint 46 országban segíti szakemberek ezreinek munkáját az egészségügy minden területén.

 

11.

Betegnek kell lennem, vagy rosszul kell éreznem magam ahhoz, hogy használjam a hajszövet analízist?

Bár nagyon sok hajszövet elemzést készíttető ember már valamilyen kialakult betegséggel rendelkezik, és orvosaik választ keresnek a problémáik miértjére, Önnek nem kell betegnek lennie ahhoz, hogy ezt az értékes diagnosztikai eszközt használja. A  legtöbben a lehetséges problémák kialakulását kívánják megelőzni, ellenőrzik a toxikusfém-szintjüket vagy csak felmérik a tápanyagszükségletüket.
Hajszövet analízist rutinszerűen hajtanak végre világklasszis atlétákon, kormányfőkön, híres zenészeken és színészeken, akik karrierje az egészségi állapotuktól is függ. A hajanalízis széles körben alkalmazható minden életkorban a csecsemőktől az idősekig, és minden fizikai állapot esetén.

12.

Miért nem elég csak multivitamint szedni?

Napjainkban többet tudunk a vitaminok és ásványi anyagok kölcsönhatásáról, mint valaha. Egészsége érdekében nagyon fontos felfrissíteni a tudását. Valószínűleg tudja, hogy a jó egészséghez a vitaminok és az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek, de azt is tudta, hogy nem mindig segítenek?
A túl sok cink például antagonizáló hatással van a D vitaminra. Ezért a nagymértékű cink bevitel a D vitamin szintben okozhat egyensúlyhiányt. A túl kevés D vitamin antagonizáló hatással van a kalciumra, a kalcium felszívódását nehezíti. Így kalciumhiány alakul ki.
Túl sok C vitamin bevitel réz hiányt okozhat, valamint túl sok vas szervezetbe történő beépülését segíti elő. Dominóhatás lép fel...
Miközben Ön tisztában van azzal, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok szükségesek, túl sok valamiből éppolyan rossz lehet, mint túl kevés. Az elkövetkező években többet fog hallani a „túltápláltság” problémájáról, mint az alultápláltságról.
Most már látja, miért nem okos dolog egyszerűen multivitamint szedni vagy a C vitamin vagy egyéb tápanyag bevitelét növelni anélkül, hogy az aktuális ásványianyag egyensúlyát ismerné? További egyensúlyhiányok kialakulását kockáztatja!

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Az ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják. 
Az oldal üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal az itt megosztott tartalmak felhasználásából eredő egészségügyi problémákért, még akkor sem, ha az adott tartalmat szakorvos véleményezte.