A hajszövet ásványi elemzése lágyszövet biopszia, ahol a mintavételi szövet a haj. (A biopszia a testszövetek elemzésének orvosi módszere.) A hajban található ásványi anyagok szintjének meghatározása rendkívül kifinomult laboratóriumi módszer. Amennyiben az előírásoknak megfelelően végzik és helyesen értékelik, segít kiszűrni az ásványi anyagok hiányát, többletét és/vagy egyensúlyának kibillenését. A hajszövet elemzés olyan gazdaságos és pontos visszajelzés a különböző diéták, a stressz, és a mérgező anyagoknak való kitettség hosszú távon gyakorolt hatásairól – ideértve az ásványi anyagok egyensúlyára gyakorolt hatást is -, ami más klinikai tesztekkel nehezen helyettesíthető. A hajszövet analízis a nyugati országok klinikai gyakorlatában elterjedt módszer.

A  hajszálvizsgálat alkalmával mindössze néhány hajtincset elemeznek, és abból állapítják meg, hogy van-e vitamin-, ásványi anyag- vagy nyomelemhiány, esetleg felhalmozódtak-e toxikus anyagok vagy nehézfémek a szervezetben. A vizsgálatról pontos laborértékeket és orvosok által készített elemzést kapunk a fent említett kérdésekben.

A hajvizsgálat pontosabb és megbízhatóbb, mint a vér- vagy vizeletvizsgálat, mivel a haj 2-3 hónapra visszamenőleg tartalmaz információkat. Ez azért lehetséges, mert a méreganyagok a testszövetekben tárolódnak, nem a vérben. A vérből kizárólag a vérvétel napján fennálló állapotot ismerhetjük meg, de abból se vonhatunk le messzemenő következtetéseket. Például előfordulhat, hogy a vérében levő réz szintje normális, ám a szöveteiben magas.

Vérvételből szinte lehetetlen megállapítani például a magnézium-hiányt, mivel a magnézium 99%-át a sejtállomány tartalmazza. A magnézium vérben levő értéke állandó, mivel a többletet a szervezet kiválasztja. Ha viszont a szükségesnél kevesebb jut a szervezetbe, a vérben ennek teljes mennyiségét visszatartjuk, a szövetekben nem raktározódik.

hajanalizis-hajlabor-hajszovet

Ha az ásványianyag-szinteket vérvizsgálattal állapítjuk meg, akkor a szervezet tápanyagraktárai felé illetve a raktározórészek felől szállított ásványi anyagokról (tehát az ásványi anyagok sejteken kívüli szintjéről) kapunk információt. Az  ásványi anyagok hajszövetből történő vizsgálatával a sejteken belül végbemenő anyagcsere folyamatokról kapunk adatokat és pontos képet.

Az ok, amiért a hajat használjuk az ásványianyag-szint és a metabolikus aktivitás tesztelésére, a hajszövet jellegében keresendő.

Hajszálunk a specializálódott sejtek csoportosulása alkotta hajhagymából alakul ki. A növekedési fázisban a haj közvetlen kapcsolatban áll a belső környezettel, azaz a vérrel, a nyirokfolyadékkal és a sejteken kívüli folyadékokkal. Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat. Ez a biológiai folyamat egyfajta lenyomatot és tartós "állapotleírást" biztosít a szervezetben végbement anyagcsere tevékenységről és a fémtartalomról.

Az Átfogó Hajszövet Elemzés részletes grafikonos és szöveges értékelése 8 toxikus nehézfém, 15 ásványi anyag és 17 egyéb nyomelem szintjét analizálja, valamint 7 jelentős ásványianyag-arányt és 9 toxikusfém-arányt taglal.

FIGYELEM! Az általunk kínált hajanalízis NEM összetévesztendő a haj- illetve fejbőr betegségeit diagnosztizáló hajgyógyászati vizsgálattal (trichogram, mikrokamerás fejbőr és hajszál vizsgálat)!

A hajanalízis nyújtotta egészségügyi állapotfelmérés segítségével a betegségre való hajlamot akár hónapokkal azelőtt kiszűrhetjük, hogy a szervezet konkrét tünetekkel jelezne. A hajelemzés nagy előnye az is, hogy egy hosszabb folyamat során kialakult, az ásványi anyagok hiánya vagy többlete, illetve toxikus anyagok jelenléte miatt krónikusan visszatérő problémák miértjére is választ kaphatunk.

A hajszövet elemzés kiértékelő leletben feltüntetett egyéni, diétára és táplálékkiegészítőkre vonatkozó javaslatok segítségével visszaállíthatjuk a szervezet normális biokémiai egyensúlyát. A javaslatok betartása segít a szervezetnek hatékonyabban feldolgozni az elfogyasztott tápanyagokat, ami javuló energiaállapothoz és egészséghez vezet.

A hajszálanalízis nagyon kényelmes és diszkrét diagnosztikai forma, mivel nem kell egy orvosi rendelőben vagy laborban személyesen megjelenni, és a mintavétel teljes mértékben fájdalommentes.

Javasoljuk az eljárást komplementer diagnosztikai célból, azonban a gyógyítási módszerekről konzultáljon hajanalízis specialistánkkal, homeopátiás orvos-szakértőnkkel, dietetikai szakértőnkkel, és/vagy kineziológus konzultáns szakértőnkkel!